علل لك و پيس
در حال حاضر دليل اصلي پيسي ناشناخته است. اما نظريه هاي متفاوتي مطرح شده اند. يك نظريه اين است كه افراد پادتنهايي توليد ميكنند كه ملانوسيتهاي بدن ( سلولهايي كه در پوست رنگدانه توليد ميكنند .) خودشان را تخريب ميكنند. نظريه ديگري هم وجود دارد وآن اين است كه طي يك رخداد منفرد از قبيل فشار روحي ،استرس عاطفي يا آفتاب سوختگي موجب بروز پيسي مي شود . اما از نظر علمي ثابت نشدهاست.
علائم بيماري پيسي
علامت بارز پيسي به وجود آمدن لكه هاي كوچك و گاهي بزرگ سفيد روي پوست است . و پزشك در معاينه باليني متوجه وجود اين بيماري در فرد مي شود. حتي خود شخص نيز با ديدن اين لك ها مي تواند متوجه وجود بيماري ويتيليگو شود. بيماري لك و پيس اغلب با از دست دادن سريع رنگدانه در يك ناحيه آغاز ميشود . و معمولا به مدت طولاني بدون تغيير باقي ميماند. در مراحل بعد از دست دادن رنگدانه ممكن است مجدد آغاز شود و دوباره متوقف شود. چرخه از دست رفتن رنگدانه و ثبات ممكن است به طور نامحدود ادامه داشته باشد.
آيا پيسي نياز به درمان دارد ؟
پيسي (ويتيليگو – برص ـ لك و پيس) نه مسري است و نه كشنده. بنابراين بيماري اي نيست كه سلامت جسمي فرد مبتلا را به خطر بياندازد . اما به لحاظ اجتماعي و مراودات روزانه و همچنين مشكلاتي كه از نظر زيبايي براي افراد ايجاد مي كند ، بهتر است درمان شود. قبل از اينكه به نقش گانودرما در درمان ويتيليگو اشاره كنيم . لازم است توجه داشت كه براي بهبودي كامل بيماري هاي خود ايمني از جمله پيسي بايد فشار هاي عصبي و استرس را كنترل كرد . چرا كه تنشهاي عصبي ، استرس و اضطراب ميتوانند بيماري را تشديد كرده و دوره هاي درماني را بي اثر كنند.
درمان پيسي با گانودرما
گانودرما حاوي حدود ۴۲۲ تركيبات فعال زيستي مختلف است. كه هر يك خواص منحصر به فرد و ارزشمندي دارد و ميتواند در كنترل و درمان پيسي بسيار موثر باشد .
گانودرما با خاصيت آداپتوژن سازي ،موجب تعادل در بدن ميشود . در نتيجه حملات ناشي از سيستم ايمني بدن كه در بيماري پيسي با حمله به سلولهاي توليد رنگدانه در پوست رخ ميدهد تا حد بسيار زيادي كنترل مي شود . و به مرور زمان كاهش پيدا مي كند و همچنين با تنظيم ترشح سايتو كاين ها كه واكنشهاي التهابي را در بدن كنترل ميكنند، باعث كاهش التهاب سيستماتيك بدن و كنترل بيشتر سيستم ايمني مي شود.
همچنين گانودرما به دليل دارا بودن مقادير بسيار زياد آنتي اكسيدان باعث بازسازي و ترميم سلولها، بافتها و اعضاي بدن مي شود . در نتيجه بافتهاي پوستي آسيب ديده در اثر بيماري پيسي با ادامه ي مصرف گانودرما بازسازي و ترميم شده و به مرور زمان باعث بهبود بافتهاي پوستي ميشود.
همچنين با كاهش استرس و افزايش نشاط موجب كاهش قابل توجه فشارهاي عصبي ميشود كه اين موضوع به مقدار بسيار زيادي مانع از ايجاد حملات بعدي در بيمار و پيشگيري محسوس بيماري پيسي مي شود.
نكات مراقبتي و رژيم غذايي ويتيليگو در فصل تابستان
از مصرف ذرت(بلال) و مشتقاتش پرهيز كنيد. بخصوص اگر با عارضه كوپنر يا پيشرفت مواجه هستيد.
بعد از صرف بستني و بعد از استحمام يا شنا و ورزش و نيز با شكم خالي از نوشيدن آب يخ پرهيز كنيد.
در هنگام خروج از منزل حتما از ضد آفتاب مناسب با عيار حفاظتي بالا براي محل هاي مبتلا در معرض تابش نور آفتاب استفاده كنيد.
از مصرف غذاهاي ديرهضم و سنگين و از پرخوري پرهيز كنيد.(بخصوص شب)
ناشتا يك يا دو عدد سيب ميل كنيد. نيم ساعت بعد آز آن ميتوانيد صبحانه ميل كنيد.(چاي شيرين ممنوع)
خورشت كرفس و ماش، بوراني اسفناج، خربزه، طالبي، آب هويج، قارچ مصرفش در اين فصل براي مبتلايان سودمند هست.
منبع :انجمن ويتيليگو ايران،بخش دستورات عمومي، برگرفته از طب سنتي – لك و پيس